سرطان تیروئید در غده تیروئید، غده ای واقع در قاعده گلو ایجاد می شود. تیروئید هورمون های مهمی تولید می کند که به کنترل ضربان قلب، فشار خون و متابولیسم بدن کمک می کنند. سرطان می تواند زمانی شکل بگیرد که برخی از سلول های بافت تیروئید با سرعت بسیار زیادی رشد کرده و تکثیر شوند. در نتیجه تجمع سلول های اضافی می تواند توده یا توموری را تشکیل دهد که به طور بالقوه سرطانی شود. سلول های بدخیم همچنین می توانند از تیروئید جدا شده و از طریق غدد لنفاوی یا رگهای خونی عبور کرده و به سایر قسمت های بدن حمله کنند.
غالباً، علامت سرطان تیروئید، وجود توده یا تورم در قسمت جلوی گردن است. با این حال، از آنجا که بسیاری از گره های تیروئید خوش خیم هستند، فرایند تشخیصی نیاز به ارزیابی بالینی کامل، همراه با تصویربرداری، بیوپسی و آزمایش خون دارد.
تشخیص سرطان تیروئید
از آنجا که در حال حاضر هیچ آزمایشی برای بررسی این بیماری در دسترس نیست، معمولاً پس از ایجاد توده یا تورم در جلوی گلو تشخیص داده می شود. برای تشخیص سرطان، پزشک معمولاً نمونه برداری و بررسی میکروسکوپی سلول ها را بعد از رشد تیروئید، تجویز می کند.
برخی از علائم سرطان تیروئید مشکوک:
- احساس اینکه چیزی در گلو گیر کرده. (این علامت یعنی توده در تیروئید در حال بزرگ شدن است.)
- احساس مشکل در بلع مواد غذایی یا بلع آب دهان
- خشن شدن ناگهانی صدا. (این موضوع نشانه درگیری توده موجود در تیروئید با تارهای صوتی است.)
- سرفههای مکرر و بدون علت
انواع سرطان غده تیروئید
انواع مختلفی از سرطان وجود دارد. چهار نوع اصلی عبارتند از:
Papillary: شایعترین نوع است. به طوری که حدوداً ۸۰ درصد از کل سرطانهای تیروئید را تشکیل میدهد. این وضعیت معمولاً در بیماران بین ۳۰ تا ۵۰ سال دیده می شود. در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع این سرطان، ممکن است سلولهای سرطانی به سایر اعضا بدن، بخصوص غدد لنفاوی گردن گسترش پیدا کنند که به این پدیده، پزشکان متاستاز سرطان میگویند.
سرطان فولیکولار: نوع دیگری که به خوبی تمایز یافته است. این بیماری کمتر شایع است. به طوری که حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد موارد را شامل می شود. این بیماری اغلب در بیماران بین ۴۰ تا ۶۰ سال دیده می شود. سلول های سرطانی می توانند به طور بالقوه به رگ های خونی حمله کرده و به استخوان ها یا اندام های دور مانند ریه ها بروند.
مدولاری: این نوع حدود ۵ تا ۱۰ درصد موارد را در بر می گیرد. این بیماری اغلب در بیماران بین ۴۰ تا ۵۰ سال دیده می شود و زنان و مردان به طور مساوی تحت تأثیر قرار می گیرند. دانشمندان بر این باورند که سرطان مدولار ممکن است دارای یک جز ژنتیکی باشد.
آناپلاستیک: این وضعیت نسبتاً نادر است و تقریباً ۵ درصد از بیماران مبتلا به سرطان را درگیر می کند. این بیماری معمولاً در بیمارانی که ۶۵ سال یا بیشتر دارند ایجاد می شود و بیشتر در زنان دیده می شود. سرطان آناپلاستیک تیروئید بیشتر از سایر انواع سرطان تهاجمی است.
سوالات متداول
چه روش های درمانی برای سرطان تیروئید وجود دارد؟
جراحی/ پرتو درمانی با یُد رادیواکتیو/ پرتو درمانی/ شیمی درمانی/ درمانهای تکمیلی و جایگزین
درمان سرطان میتواند با احساس اضطراب، افسردگی و خستگی برای بیمار همراه باشد. بنابراین ممکن است به تشخیص پزشک بعضی از درمانهای جایگزین توصیه شود. اغلب بیماران، نواختن موسیقی یا خلق آثار هنری را برای بهبود حال خود مؤثر می دانند. همچنین برنامههای تقویت ذهن، فعالیتهای تجسمی از قبیل فعالیتهایی که در ورزش یوگا انجام میشود، میتواند به ارتقاء کیفیت زندگی و بهبود حال بیمار کمک کند.
سرطان پاپیلاری چیست؟
همانطور که اشاره شد سرطان پاپیلاری، شایعترین نوع سرطان تیروئید است. این نوع سرطان به دلیل ظاهر شدن سلول های آن در زیر میکروسکوپ نامگذاری شده است. با این سرطان و نحوه درمان آن در مراکز سرطان آشنا شوید.
آیا پرکاری تیروئید می تواند یکی از علائم سرطان تیروئید باشد؟
اگرچه تا ۲۰٪ افراد مبتلا به سرطان مبتلا به پرکاری تیروئید هستند. اما این یک علامت اصلی بیماری محسوب نمی شود. پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید مقدار بیش از حد هورمونی به نام تیروکسین تولید کند. شایعترین علائم سرطان تیروئید سرفه مزمن، دشواری در تنفس یا بلع، گردن درد ، تغییرات صوتی و توده قابل لمس در گردن است.
چگونه عوارض جانبی درمان را مدیریت کنم؟
عوارض جانبی درمان سرطان بسته به نوع درمان مورد استفاده متفاوت است. مثلا اگر غده تیروئید با جراحی برداشته شود، داروهایی برای جایگزینی هورمون هایی که دیگر به طور طبیعی تولید نمی شوند، مورد نیاز است.
اثرات طولانی مدت چیست؟
نتیجه مثبت و کیفیت مطلوب زندگی در صورت تشخیص و درمان زودهنگام سرطان بیشتر است. برخی از عوارض احتمالی مرتبط و درمان آن شامل پوکی استخوان، فشار خون بالا، اختلالات ریتم قلب و بیماری دریچه قلب است.
سرطان تیروئید متاستاتیک چیست؟
اگر سرطان شناسایی یا درمان نشود، سرطان می تواند رشد کرده و به مناطق دیگر بدن گسترش یابد. هنگامی که سرطان به این ترتیب پیشرفت می کند، به آن سرطان تیروئید متاستاتیک می گویند. سرطان غالباً در مراحل اولیه قبل از متاستاز شدن تشخیص داده می شود، اما در صورت گسترش، سرطان با جراحی و یا سایر روش های درمانی مانند پرتودرمانی و شیمی درمانی قابل درمان است. ( قارچ ترکی تیل شیمی درمانی را تسهیل می کند.)
سرطان متاستاتیک تیروئید به کجا گسترش می یابد؟
وقتی سرطان به مراحل پیشرفته می رسد، معمولاً به ریه، استخوان ها، کبد یا مغز گسترش می یابد. تیم درمان شما می تواند از طریف تصویربرداری و سایر آزمایش های تشخیصی استفاده کند تا تعیین کند که آیا سرطان شما به مناطق دیگر بدن متاستاز داده است یا خیر.
چه زمانی سرطان متاستاتیک علائم را نشان می دهد؟
زمانی که سرطان تیروئید به اندازه کافی پیشرفت کرده تا بتواند در سایر مناطق بدن متاستاز ایجاد کند. اولین علامت سرطان تیروئید، وجود توده قابل لمس در پایه گردن است.
سرطان آناپلاستیک تیروئید چیست؟
سرطان آناپلاستیک تیروئید نوعی سرطان است که در غده تیروئید ایجاد می شود. این نوع غیر معمول ترین نوع سرطان تیروئید است که فقط ۱٪ کل موارد سرطان را شامل می شود. سرطان آناپلاستیک تیروئید به عنوان نوع تهاجمی سرطان در نظر گرفته می شود زیرا به طور معمول به سرعت گسترش می یابد.
چه عواملی باعث گره های تیروئید می شوند؟
گره های تیروئید توده هایی هستند که در غده تیروئیدگردن رشد می کنند. بسیاری از گره های تیروئید خوش خیم هستند و جای نگرانی نیستند. برخی از مسائل پزشکی که می توانند باعث گره های تیروئید می شوند شامل تیروئیدیت، رشد بیش از حد بافت تیروئید، کمبود ید، کیست ها و گواترهای چند غده ای است. سرطان تیروئید دلیل دیگری برای گره ها است. اما گره های بدخیم تیروئید نادرتر هستند.
سرطان بیشتر در چه افرادی دیده میشود؟
سرطان تیروئید ممکن است افراد در هر سنی را مبتلا کند. اگرچه این سرطان بعد از ۳۰ سالگی شایع تر است و شیوع آن در میان سالی به میزان قابل توجهی افزایش پیدا می کند.
- افراد میانسال
- افرادی که در کودکی در معرض رادیاسیون قرار گرفتهاند
- افرادی که بیماری زمینهای تیروئید، مثل هاشیموتو یا گریوز و… دارند
گستردگی شیوع بیماری بیشتر بین زنان است یا مردان ؟
درصد شیوع بیماری سرطان غده تیروئید در بین زنان سه برابر بیشتر از مردان می باشد و جزو سرطان های شایع در بین زنان و مردان می باشد.
تقریبا ۱٫۲ درصد از کل زنان و مردان در طول عمر خود به سرطان غده تیروئید مبتلا می شوند. بنابراین بهتر است در ارتباط با این بیماری و نحوه تشخیص و روند درمان آن آشنا باشیم.