سرطان دهانه رحم یکی از قابل درمان ترین انواع سرطان است. در این مقاله قصد داریم تا با آنچه که لازم است درباره ی این سرطان بدانید اشاره کنیم.
علائم هشدار دهنده سرطان دهانه رحم چیست؟
سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه علائم هشدار دهنده زیادی ندارد. آزمایش معمول پاپ می تواند تغییرات پیش سرطانی و سرطانی در دهانه رحم را قبل از ایجاد علائم نشان دهد. بنابرین این نوع سرطان به خوبی قابل پیشگیری است.
همانند هر نوع سرطان، تشخیص و درمان به موقع سرطان دهانه رحم نیز برای دستیابی به بهترین نتیجه ممکن و کیفیت زندگی کلیدی است. بنابراین علاوه بر انجام اقدامات پیشگیرانه، مهم است که هر فرد علائم هشدار دهنده را بشناسد.
علائم سرطان رحم
شایع ترین علامت هشدار دهنده این سرطان خونریزی غیرطبیعی از واژن است که معمولاً پس از گسترش سرطان به بافت های مجاور رخ می دهد. به طور کلی، اگر بین دوره های قاعدگی یا بعد از مقاربت جنسی، یائسگی رخ دهد، یا اگر قاعدگی شدیدتر یا بیشتر از حد معمول باشد، خونریزی واژینال غیرطبیعی است.
با پیشرفت سرطان دهانه رحم، علائم هشدار دهنده دیگری نیز ممکن است ایجاد شود، مانند:
- ترشحات غیرمعمول واژن – اگر سلول های سرطانی دهانه رحم فاقد اکسیژن باشند، می توانند از بین بروند و باعث ایجاد عفونت شوند. این عفونت ممکن است ترشحات بدبو از واژن ایجاد کند، این ترشحات ممکن است کم رنگ، آبکی، قهوه ای یا دارای خون باشد.
- درد کمر یا لگن – با رشد تومور دهانه رحم، ممکن است فشار بر روی اندام های تولید مثلی و بافت های مجاور به خصوص در هنگام مقاربت جنسی شروع شود.
- درد پا – یک تومور بزرگ ممکن است به عصبی در دیواره لگن فشار وارد کند و در نتیجه باعث درد پا و تورم شود.
کاهش وزن غیر طبیعی – مانند بسیاری دیگر از سرطان ها، سرطان دهانه رحم نیز می تواند باعث کاهش اشتها شود. علاوه بر این، صرف نظر از میزان غذای مصرفی، کاهش وزن ممکن است رخ دهد.
از آنجا که بسیاری از علائم سرطان دهانه رحم با سایر بیماری های جدی مانند عفونت نیز همراه است، مراجعه به پزشک برای تشخیص دقیق و درمان مناسب بسیار حائز اهمیت است.
باید توجه نمود که تشخیص به موقع کلید اصلی درمان سرطان دهانه رحم است و غربالگری منظم بهترین ابزار برای این منظور است. به همین دلایل، آزمایش پاپ اسمیر – یک آزمایش غربالگری مطمئن و نسبتاً ساده – اغلب در برنامه های مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه برای اکثر زنان در سنین ۲۱ تا ۶۵ سال گنجانده می شود.
خطر ابتلا بر اساس سن
اکثر زنانی که مبتلا به سرطان رحم تشخیص داده می شوند بین ۳۵ تا ۴۴ سال هستند. و به ندرت سرطان دهانه رحم در زنان زیر ۲۰ سال اتفاق می افتد. این در حالی است که سرطان دهانه رحم به عنوان بیماری زنان جوان شهرت دارد.
توجه به این نکته مهم است که سن تنها عامل اصلی خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم نیست. عفونت HPV (ویروس پاپیلومای انسانی) می تواند شانس ابتلا به سرطان دهانه رحم را در هر سنی افزایش دهد، همچنین سایر فاکتورها موثر هستند مانند اضافه وزن، پیروی از عادات غذایی نامناسب و استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی برای مدت زمان طولانی.
قومیت و نژاد نیز در خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم نقش دارد – زنان اسپانیایی تبار و آفریقایی تبار بیش از سایرین به سرطان دهانه رحم مبتلا می شوند.
آیا واکسن HPV می تواند سرطان رحم را از بین ببرد؟
تقریباً همه موارد سرطان دهانه رحم ناشی از عفونت HPV است، بنابراین اقدامات پیشگیری از HPV به نوبه خود به محافظت در برابر سرطان دهانه رحم کمک می کند. و از آنجا که تعدادی دیگر از سرطان ها می توانند ناشی از HPV باشند – از جمله سرطان سر و گردن، سرطان مقعد، سرطان پروستات، سرطان واژن، سرطان آلت تناسلی مرد – بنابر این واکسن HPV می تواند خطر ابتلا به این سرطان ها را کاهش دهد.
ارتباط بین HPV و سرطان
برای درک اینکه HPV چگونه باعث سرطان دهانه رحم می شود، داشتن برخی دانش ها در مورد سرطان به طور کلی مفید است. سرطان با رشد کنترل نشده سلول ها مشخص می شود. به طور معمول، سلولهای داخل بدن در صورت لزوم رشد کرده و تقسیم می شوند. سلول های قدیمی و آسیب دیده می میرند و سلول های جدید جایگزین آنها می شوند. این فرآیند طبق اطلاعات موجود در DNA رخ می دهد – پروتوآنکوژن ها تقسیم سلولی را تقویت می کنند و ژن های سرکوب کننده تومور این تقسیم را مهار می کنند و در صورت لزوم باعث مرگ سلول ها می شوند. وقتی سرطان ایجاد می شود، این سیستم از کار می افتد و سلول های سرطانی خارج از کنترل تکثیر می شوند.
چگونه HPV منجر به ایجاد سرطان رحم می شود؟
هنگامی که فرد به نوع خاصی از HPV مبتلا میشود، ویروس می تواند DNA مسئول تنظیم تقسیم سلولی را تغییر دهد. جهش های حاصل باعث ایجاد انکوژن هایی می شود که تقسیم سلولی مداوم و بدون محدودیت را هدایت می کنند و برخی از ژن های سرکوبگر تومور را بی اثر می کنند، در نتیجه سلول های پوشش دهانه رحم با سرعت کنترل نشده ای رشد می کنند.
چقدر احتمال دارد سرطان دهانه رحم درمان شود؟
به طور کلی سرطان دهانه رحم قابل درمان است، خصوصاً اگر در مراحل اولیه سرطان تشخیص داده شود. این بیماری در دهانه رحم یا مجاری که قسمت تحتانی رحم را به واژن متصل می کند رخ می دهد. مانند بسیاری دیگر از سرطان ها، تشخیص به موقع کلید دستیابی به نتیجه مثبت و افزایش کیفیت زندگی است. آزمایش پاپ اسمیر سالانه می تواند سرطان رحم را در مراحل اولیه خود تشخیص دهد . اگر بیش از یک سال از آخرین آزمایش پاپ اسمیر شما می گذرد، حتماً در مورد تعیین وقت با متخصص زنان خود صحبت کنید.
روش های درمان سرطان دهانه رحم
دوره ایده آل درمان سرطان دهانه رحم هر زن با توجه به سن، سلامت کلی و مرحله سرطان متفاوت خواهد بود. اگر مبتلا به سرطان دهانه رحم تشخیص داده شده باشید ، برنامه درمانی شما ممکن است شامل یک یا چند روش زیر باشد:
- جراحی برای از بین بردن رشد سرطانی، بخشی از دهانه رحم، کل رحم یا اندام ها و بافت های اضافی
- پرتودرمانی برای از بین بردن سلولهای سرطانی یا جلوگیری از رشد آنها با استفاده از اشعه ایکس با انرژی بالا
- شیمی درمانی برای رساندن داروهای مقابله با سرطان در سراسر بدن یا در یک منطقه خاص
به طور کلی، اگر پزشک معتقد باشد که تومور می تواند با موفقیت برداشته شود، ممکن است جراحی توصیه شود. درمان های غیر تهاجمی مانند شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است برای کاهش علائم در مواردی که سرطان پیشرفته است و به مناطق دیگر بدن گسترش یافته است، توصیه شود.
شیمی درمانی سرطان رحم
شیمی درمانی یک روش درمانی معمول برای سرطان دهانه رحم است. در اینجا مواردی را آورده ایم که باید درباره شیمی درمانی برای سرطان دهانه رحم بدانید.
- شیمی درمانی معمولاً به صورت دوره ای انجام می شود.
شیمی درمانی اغلب در دوره هایی و طی چند هفته انجام می شود. پس از پایان یک دوره، بیمار دوره نقاهت خود را آغاز می کند تا بدن خود را از عوارض جانبی درمان بهبود بخشد. ( قارچ ترکی تیل به تسهیل این دوره ها کمک می کند و یک مکمل خوب در درمان سرطان است) - چندین نوع مختلف شیمی درمانی برای سرطان دهانه رحم وجود دارد.
داروهای شیمی درمانی مختلفی برای درمان مراحل مختلف سرطان دهانه رحم استفاده می شود. نوع شیمی درمانی شما به مرحله و محل سرطان شما بستگی دارد و حتی ممکن است ترکیبی از داروهای مختلف دریافت کنید. متداول ترین انواع شیمی درمانی که برای درمان سرطان دهانه رحم استفاده می شود عبارتند از: سیس پلاتین
میتومایسین
کاربوپلاتین
ایرینوتکان
پاکلیتاکسل
۵-فلوئوروراسیل (۵-FU)
توپوتکان
ایفوسفامید
جمسیتابین
دکتاکسل - احتمالاً عوارض جانبی را تجربه خواهید کرد.
عوارض جانبی شیمی درمانی
شیمی درمانی سلول های سرطانی را از بین می برد اما همچنین می تواند سلول های طبیعی را در این روند آسیب برساند و باعث ایجاد یک سری عوارض جانبی شود. عوارض جانبی خاصی که تجربه می کنید، در صورت وجود ، به داروهای شیمی درمانی که دریافت می کنید و همچنین دوز و مدت زمان درمان بستگی دارد. عوارض جانبی شایع شیمی درمانی برای سرطان دهانه رحم عبارتند از:
- حالت تهوع یا استفراغ
- ریزش مو
- خستگی
- از دست دادن اشتها
- زخم های دهان
۴- ممکن است درمان شما شامل پرتودرمانی نیز باشد.
برای پرداختن به برخی از مراحل سرطان دهانه رحم، شیمی درمانی و پرتودرمانی ممکن است با هم انجام شود. برخی از داروهای شیمی درمانی مانند سیس پلاتین و ۵-فلوئوروراسیل می توانند پرتودرمانی را موثرتر کنند. شیمی درمانی همچنین ممکن است قبل و یا بعد از پرتودرمانی انجام شود.
پیشگیری و درمان سرطان رحم بدون عوارض جانبی
محققان بر این باورند که مصرف منظم برخی از مواد غذایی به ویژه انواع میوه ها و سبزیجات مغذی، می تواند از سرطان دهانه رحم محافظت کند و درمان را تسهیل نماید. دلیل آن این است که بسیاری از موارد سرطان دهانه رحم ناشی از عفونت ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است. رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها، کاروتنوئیدها، فلاونوئیدها و فولات – که همه آنها در میوه ها و سبزیجات یافت می شوند – می تواند به بدن کمک کند تا با HPV مقابله کند و همچنین از تبدیل عفونت HPV به سلولهای دهانه رحم جلوگیری کند.
پیشگیری از سرطان دهانه رحم از طریق انتخاب مواد غذایی مناسب
برای پیشگیری از سرطان و همچنین سلامتی، بسیاری از کارشناسان، رژیم غذایی گیاهی را پیشنهاد می کنند که در درجه اول از میوه ها، سبزیجات، لوبیا و غلات کامل تشکیل شده باشد. این غذاها حاوی انواع ترکیبات شیمیایی مفید هستند که می توانند به راحتی در وعده های غذایی روزانه وارد شوند. برخی از نمونه ها عبارتند از:
- فلاونوئیدها: این ترکیبات شیمیایی که گمان می رود در برابر سرطان از بدن محافظت می کنند، در سیب، مارچوبه، لوبیای سیاه، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم، قره قاط، سیر، کاهو، لوبیای لیما، پیاز، سویا و اسفناج یافت می شود.
- فولات: مشخص شده است که این ویتامین B محلول در آب خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را در زنانی که HPV دارند کاهش می دهد. غذاهایی که سرشار از فولات هستند شامل آووکادو، نخود، عدس، آب پرتقال، کاهو و توت فرنگی است.
- کاروتنوئیدها: این منابع ارزشمند ویتامین A در بیشتر میوه ها، سبزیجات و لوبیا و به ویژه در غذاهای نارنجی مانند هویج، سیب زمینی شیرین، کدو تنبل و کدو سبز وجود دارد.
در حالی که یک رژیم غذایی سالم جز مهمی از برنامه کلی پیشگیری از سرطان است، اما نباید تنها مولفه باشد. بنابراین انجام اقدامات پیشگیرانه دیگری نیز ضروری است، از جمله عدم استعمال دخانیات، واکسیناسیون در برابر HPV، تک همسری و انجام آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم (آزمایش پاپ اسمیر) که به طور منظم در فواصل زمانی توصیه شده انجام می شود.
تاثیر قارچ های دارویی در درمان سرطان دهانه ی رحم
۱- قارچ گانودرما لوسیدوم : در مدلهای بالینی مورد مطالعه قرار گرفته و گزارش شده است که اثرات ضد سرطانی ایجاد می کنند. تری ترپنوئیدها و هم پلی ساکاریدهای قارچ گانودرما باعث توقف رشد سلول و سمیت سلولی می شوند. تری ترپنوئیدها همچنین از چسبندگی و مهاجرت سلول های بدخیم جلوگیری می کنند. همچنین نشان داده شده است که پلی ساکاریدهای گانودرمالوسیدوم بلوغ سلول دندریتیک را القا می کنند، بنابراین این احتمال را می دهد که این محصولات از اقدامات ضد سرطانی پشتیبانی کنند.
با بررسی میبینیم که تمامی نتایج نشان می دهد که گانودرما از طریق تنظیم سیستم ایمنی بدن دارای طیف گسترده ای برای درمان سرطان است.
۲- قارچ ترکی تیل ( TURKEY TAIL) به خانواده تاقچهای قارچ تعلق دارد. این قارچها در بیشتر جنگلهای دنیا از جمله ایران یافت میشوند. مطالعات نشان داده است که این قارچ توانایی سلولهای کشنده طبیعی (NK) را در بدن تقویت و شیمی درمانی را تسهیل می کند.
۳- قارچ شیتاکه : تحقیقات نشان داه که در بین قارچ های دارویی تاثیر قارچ شیتاکه بر درمان و مقابله با تومور های سرطانی نسبت به قارچهای دیگر بیشتر و چشمگیر تر است . برای اولین بار چی هارا ( Chihara ) و همکاران توانستند پلی ساکارید لنتینان را در قارچ شیتاکه شناسایی ، استخراج و خالص سازی کنند. لنتینان محلول در آب و مقاوم به گرما بوده و با تقویت سیستم ایمنی بدن با تومورهای سرطانی مقابله می کند و می تواند به طور موثری از پیشرفت آنها جلوگیری کند. چگونگی تقویت سیستم ایمنی بدن تحت تاثیر این ماده توسط محققین مورد بررسی قرار گرفته و نتایج ارزشمندی حاصل گردیده است.
قارچ شیتاکه همچنین ضد التهاب، ضد تومور، ضد ویروسی، آنتی باکتریال است .
منبع : موسسه تحقیقات و سرطان Moffitt
نتیجه گیری
ما نمی توانیم اهمیت درمان های معمول مانند شیمی درمانی در درمان سرطان را انکار کنیم. اما این درمان ها عوارض جانبی ناخواسته زیادی مانند پایین آمدن سیستم ایمنی بدن دارد که این مسئله زمینه را برای سایر بیماری ها فراهم می کند. بنابر این در کنار درمان های معمول، قارچ هایی نظیر گانودرما، شیتاکه و ترکی تیل بدون عوارض جانبی، به عنوان گیاه های تطبیقی ( متعادل کردن شرایط بدن ) می تواند انتخاب ارزشمندی باشد و تسهیل درمان را همراه داشته باشد.
همچنین این قارچ ها امروزه به عنوان آنتی اکسیدان های قوی در جهان شناخته می شوند و می توانند در پیشگیری و عدم ابتلا به سرطان موثر باشند و کمک بسیار زیادی به روند درمانی مبتلایان به سرطان کنند.
استفاده از مطالب فقط برای مقاصد غیرتجاری و با ذکر منبع بلامانع است. در غیر این صورت مجموعه گانودرم هیچ رضایتی ندارد.